Większości osób, które chciałyby prowadzić aktywny tryb życia, bardzo trudno jest wyeliminować słodycze z diety. Uzależnienie od słodkości spowodowane jest oczywiście licznymi konserwantami oraz olbrzymią ilością cukru, który uzależnia nasz mózg. Jednak niektóre słodycze są całkiem zdrowe i ich niewielkie ilości śmiało możemy wprowadzić do naszej zdrowej diety. Należą do nich ciemna czekolada, lody z pełnotłustego mleka lub jogurtu oraz sorbety robione z owoców. Pierwsza z nich zawiera wiele minerałów takich jak magnez czy wapń. Lody to źródło białka, a sorbety, które nie zawierają dużej ilości cukru i ulepszaczy mogą okazać się pełne cennych witamin. Warto jednak zwracać uwagę na skład danego produktu. Wybierając czekoladę, powinniśmy kierować się zawartością kakao (nie mniej niż 65%) oraz ilością cukru czy konserwantów. Lody i sorbety natomiast warto wykonywać samodzielnie w domu. Będziemy wtedy mieć pewność, że nie zostały one wzbogacone sztucznymi ulepszaczami oraz nie uległy rozmrożeniu w transporcie. Innych słodyczy warto unikać.