Kakao to napój kojarzony z dzieciństwem. Jednak można je pić w wersji dla dorosłych, niekoniecznie na mleku. Kakao rozpuszcza się przecież i w wodzie i wcale nie smakuje gorzej. Ma ciekawy, aksamitny smak i nie trzeba dodawać do niego cukru, by było pyszne. W sklepach jest mnóstwo mieszanek, które sprzedawane są pod nazwą „kakao” mają być zdrowym napojem. Jest w nich jednak zazwyczaj więcej cukru niż rzeczywistego kakao. Dlatego lepiej pić kakao przygotowane ze zwykłego, czystego produktu. Jeśli musimy, możemy je słodzić (i tak będzie zdrowsze, niż to gotowe ze sklepu). Radzimy jednak dodawać coraz mniej cukru, by rozsmakować się w samym kakao i zrezygnować z tego, co niezdrowe. Kakao niewątpliwie pić warto, bo to doskonałe źródło magnezu, ale także przeciwutleniaczy. Doskonale działają one na mózg, usprawniając naszą pamięć, a także wpływając na krążenie krwi. Poza tym w kakao jest spora ilość żelaza, a to oznacza, że chroni ono nas przed anemią. Zamiast więc sięgać po leki i suplementy, skorzystajmy z darów natury. Pijmy kakao nawet codziennie!