Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka jest ogromne. Bierze ona udział w produkcji ciałek odpornościowych, poprawia przyswajanie żelaza, poprawia wzrost tkanki kostnej, jest niezbędna do syntezy czerwonych ciałek krwi. Dieta uboga w witaminę C powoduje spadek odporności organizmu, zmęczenie, osłabienie organizmu.
Witamina C występuje w produktach roślinnych, czyli w warzywach i owocach. Najwięcej witaminy C zawierają owoce dzikiej róży i róży ogrodowej, rokitnik, różne gatunki porzeczek, pomarańcze, grejpfruty, cytryny. Bardzo bogatym źródłem witaminy C są także niektóre warzywa: natka pietruszki, papryka, pomidory, szczypiorek, brokuły, kalafiory, wszystkie odmiany kapusty.
Witamina C jest bardzo nietrwała, szybko utlenia się. Dlatego bardzo ważny jest sposób przygotowywania potraw z warzyw i owoców. Najkorzystniej jest oczywiście jeść owoce i warzywa na surowo, nie zawsze jest to jednak możliwe. Jeżeli zachodzi konieczność gotowania warzyw należy robić to możliwie, jak najszybciej, czyli gotować je wkładając do już gotującej się wody.