Witamina C jest jedną z witamin niezbędnych do zachowania dobrego stanu zdrowia. Znaleźć ją można w warzywach i owocach. Różne warzywa i owoce zawierają różne ilości tej witaminy. Skupmy się wobec tego na tych, które tej witaminy zawierają najwięcej. Wśród warzyw jedno z czołowych miejsc zajmuje czerwona papryka. 100 g czerwonej papryki zawiera 144 mg witaminy, gdy tymczasem dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka wynosi 70 mg. Jednak rekordzistą pod tym względem jest natka z pietruszki – 100 g natki zawiera ponad 170 mg witaminy C. Jeżeli chodzi o owoce to bezkonkurencyjne są owoce dzikiej róży. 100 g owoców dzikiej róży zawiera 1800 mg witaminy. Dlatego zaleca się osobom z niedoborami witaminy C, które objawia się między innymi skłonnościami do infekcji picie herbatki z owoców dzikiej róży. Bardzo bogatym źródłem witaminy C są czarne porzeczki. Nieco mniejsze ilości zawierają owoce cytrusowe, w tym pomarańcze i grejpfruty. Także truskawki dostarczają mniejszych ilości witaminy – około połowę dziennego zapotrzebowania.