Witamina D jest jedną z ważniejszych witamin dla ludzkiego organizmu. Zapobiega krzywicy u dzieci i osteoporozie u osób dorosłych, poprawia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i chorobami serca. Jest wytwarzana w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych, w naszym kraju jest to możliwe jedynie przez 5 miesięcy w roku, dlatego witaminę D musimy dostarczać wraz z pożywieniem. Do najbogatszych w witaminę D produktów spożywczych należą morskie ryby. Konieczna dla dorosłego człowieka dawka witaminy D to około 1000 jednostek, w stu gramach śledzi w oleju znajduje się tych jednostek 800. Nieco mniej znajduje się w takiej samej porcji łososia i sardynek z puszki. Sardynki w puszce warto jeść jeszcze z jednego powodu: mają one bardzo dużą zawartość wapnia, który ułatwia przyswajanie witaminy. Mniejsze ilości, ale wciąż dosyć duże, witaminy D zawiera wieprzowa i wołowa wątróbka. Po wątróbkę nie należy sięgać jednak zbyt często, gdyż zawiera zbyt dużo cholesterolu.