Inna nazwa witaminy C to kwas askorbinowy. Witamina C wpływa na naszą wysoką odporność, chroni kości, zapobiega anemii. W organizmie nie jest produkowana, organizm nie potrafi jej także magazynować. Do organizmu dostarczana jest tylko i wyłącznie z pożywieniem. Dzienne zapotrzebowanie osób dorosłych na kwas askorbinowy waha się pomiędzy 70 a 100 mg. Produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają bardzo małą ilość witaminy C, najwięcej zawierają jej owoce i warzywa. Owoce i warzywa po dokładnym umyciu należy jeść ze skórką. Najkorzystniej oczywiście surowe, gdyż wysoka temperatura w trakcie gotowania sprawia utratę sporych ilości witaminy. Owoce i warzywa zawierające witaminę C można mrozić, proces mrożenia powoduje niewielkie straty witaminy. Nie wszystkie owoce i warzywa zawierają taką samą ilość kwasu askorbinowego. Najwięcej znajduje się w owocach dzikiej róży. Bardzo dużo witaminy C zawierają czarne porzeczki, natka i korzeń pietruszki i czerwona papryka. Mniejsze ilości zawierają brokuły.