Produkty bogate w witaminę D
- 554 Views
- Redaktor femelo.pl
- 2 czerwca 2019
- Informacje o witaminach i ich właściwościach dla sportowców
Witamina D jest jedną z ważniejszych witamin dla ludzkiego organizmu. Zapobiega krzywicy u dzieci i osteoporozie u osób dorosłych, poprawia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i chorobami serca. Jest wytwarzana w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych, w naszym kraju jest to możliwe jedynie przez 5 miesięcy w roku, dlatego witaminę D musimy dostarczać wraz z pożywieniem. Do najbogatszych w witaminę D produktów spożywczych należą morskie ryby. Konieczna dla dorosłego człowieka dawka witaminy D to około 1000 jednostek, w stu gramach śledzi w oleju znajduje się tych jednostek 800. Nieco mniej znajduje się w takiej samej porcji łososia i sardynek z puszki. Sardynki w puszce warto jeść jeszcze z jednego powodu: mają one bardzo dużą zawartość wapnia, który ułatwia przyswajanie witaminy. Mniejsze ilości, ale wciąż dosyć duże, witaminy D zawiera wieprzowa i wołowa wątróbka. Po wątróbkę nie należy sięgać jednak zbyt często, gdyż zawiera zbyt dużo cholesterolu.

- 23 kwietnia 2022
Jakie zadania pełni witamina D
- 16 marca 2022
Soki źródłem witamin
- 2 lutego 2022
Świeże soki – bomba witamin i zdrowia
- 15 stycznia 2022
Jakie zadania pełni witamina D
Soki źródłem witamin
Świeże soki – bomba witamin i zdrowia
Witamina A i E
Koktajle- prawdziwa bomba witamin
Pyszne koktajle witaminowe
Witaminy – czy ważne?
Witaminy niezbędne dla kobiecego organizmu