Jak skutecznie uzupełniać poziom witamin w naszym organizmie? Rozwiązaniem mogą okazać się koktajle. Są one ostatnio jednymi z najmodniejszych napojów bezalkoholowych, podawanych w restauracjach, pubach czy kawiarniach. Posiadają walory zdrowotne oraz smakowe. Koktajle to prawdziwa bomba witaminowa – mogą zawierać w sobie warzywa, owoce, soki owocowe, a również kiełki czy oleje. Produkty te dostarczają wielu cennych witamin i mikroelementów, a wszystko to w efektownej i smacznej formie. Co wpływa na popularność koktajli? Doskonale gaszą pragnienie, orzeźwiają, dostarczają wielu cennych składników odżywczych, nawilżają organizm od środka. Bazą koktajli może być odrobina wody, mleka, maślanki czy jogurtu. Warto też wykorzystać właściwości zielonych warzyw i owoców, które nie są bardzo słodkie, ale zawierają wiele składników odżywczych, w tym magnez, żelazo, cynk, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do blenderów warto dodawać nasiona siemienia lnianego, słonecznika. Ich działanie to poprawa pracy układu pokarmowego, pozytywny wpływ na cerę. Koktajle powinny być podawane tuż po przyrządzeniu.