Koktajle to ostatnio jedne z najmodniejszych napojów bezalkoholowych, podawanych nie tylko w restauracjach, ale i pubach czy kawiarniach. Ie sposób zaprzeczyć ich wspaniałym walorom. Koktajle to istna bomba witaminowa – miksować można warzywa, owoce a nawet kiełki. Dostarczają one wielu cennych witamin i mikroelementów, a wszystko to w efektownej formie. Koktajle doskonale gaszą pragnienie, orzeźwiają, dostarczają wielu cennych składników odżywczych – warto pić je każdego dnia. Co warto wiedzieć o koktajlach? Ich bazą nie muszą być wyłącznie owoce pełne cukrów. Warto wykorzystać właściwości zielonych warzyw i owoców, które nie są tak słodkie, ale z pewnością zapewniają wiele cennych składników odżywczych, w tym magnez, żelazo, cynk. Do blenderów czy mikserów warto dodawać nasiona siemienia lnianego, słonecznika czy innych ziaren – świetnie poprawiają pracę układu pokarmowego, wpływają na cerę. Koktajle mogą być tworzone na bazie wody, odrobiny mleka, również na naturalnych jogurtach czy kefirach,