Jeśli układamy nasz jadłospis pod kątem zdrowego trybu życia, z pewnością chcielibyśmy, aby znalazło się w nim jak najwięcej witamin i minerałów. Niekiedy nie jesteśmy w stanie określić, jaki produkt jakie witaminy zawiera. Kilka prostych zasad pomoże nam uczynić nasz jadłospis bogatym w więcej witamin. Przede wszystkim nasze posiłki powinny być jak najbardziej różnorodne. Czasem mogą zawierać 3 składniki, najczęściej jednak dwa. Są to oczywiście węglowodany, białka i tłuszcze. Węglowodany w postaci kaszy czy makaronów powinniśmy łączyć ze zdrowymi tłuszczami roślinnymi oraz warzywami. Niewskazane jest często spożywanie węglowodanów i białka, na które składają się mięso i jajka. Białka możemy jeść również z warzywami i tłuszczami roślinnymi. A kiedy w diecie mogą być obecne trzy składniki? Oczywiście wtedy, kiedy ich niewielka ilość nie wpływa obciążająco na nasz układ trawienny, czyli np. jako dodatek do sałatki, w której ponad połowę stanowią warzywa, szczególnie zielone. Warto kierować się również indeksem glikemicznym w ustalaniu jadłospisu.