W gorący letni dzień, czy chłodny zimowy wieczór, doskonałym substytutem podwieczorku lub kolacji będzie owocowo-warzywny koktajl witaminowy. Poniżej kilka propozycji, które przypadną do gustu witaminowym pożeraczom.
Koktajl pomidorowy to źródło potasu i magnezu, odpowiedni na upały i po intensywnym wysiłku fizycznym. Oprócz pomidorów, w koktajlu może znaleźć się sok z selera, jabłka i papryki. Z dodatkiem odrobiny pikantnych przypraw i lodem stanowi doskonały posiłek regeneracyjny po treningu.
Na zimowe mrozy i spadki odporności doskonały jest sok z marchewki, banana i cytryny. Posiada dużą ilość witamin A, E i C, które wzmacniają naszą naturalną odporność.
Jeśli chodzi o owocowe specjały, warty polecenia jest koktajl śliwkowy – idealny dla osób, borykających się z problemami z perystaltyką jelit i spowolnionym metabolizmem. Niskokaloryczną opcją dla osób dbających o linię może stanowić koktajl truskawkowy – duża zawartość witaminy C, a jedynie znikoma ilość kalorii, to jego główne zalety.