Od jakiegoś czasu wieści o tym, jak ważne są witaminy z grupy B dla naszego organizmu przedostały się do opinii publicznej. Nikogo więc nie zdziwi zapewne, gdy odrobinę uwagi poświęcimy witaminie B6, zwanej fachowo pirydosyną. Jest ona niezwykle ważna dla naszych mięśni, a więc i dla serca. Jest także właśnie w mięśniach (oraz w wątrobie) magazynowana. Ma wpływ nie tylko na układ mięśniowy, ale także nerwowy oraz na ogólny stan odporności organizmu. Warto wiedzieć w jakich produktach żywieniowych występuje, by na stałe wprowadzić ją do diety i to w odpowiednich ilościach. Witamina B6 jest odpowiedzialna za szereg procesów zachodzących w mięśniach. Ma wpływ na pracę serca i ciśnienie krwi. A także uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, które pozwalają na zwiększenie ochrony dla naszego organizmu. Niektóre osoby mają zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę. Są to między innymi osoby trenujące, które spożywają dietę bogatą w białko. Witaminę B6 znajdziemy w kaszy gryczanej, mięsie i wędlinach, a także niektórych warzywach, w tym szczególnie w papryce i ziemniakach.