Jeśli interesuje cię zdrowe odżywianie, rzeżucha na pewno nie jest ci rośliną obcą. To doskonały, smaczny, a przede wszystkim zdrowy dodatek do kanapek, sałatek oraz innych potraw. Zwykle kupujemy ją w formie nasionek, które bardzo prosto można zasiać w domowych warunkach, nawet bez użycia ziemi – wystarczy pojemnik wyłożony zmoczoną watą lub ligniną. A dlaczego warto wprowadzać rzeżuchę do swojego menu?
Rzeżucha to bardzo cenne źródło wielu witamin oraz potrzebnych nam mikroelementów. Znajdziemy w niej bogate złoża witaminy C, A, B, PP oraz K. Zaleca się jej przyjmowanie w przypadku niedoboru (lub zwiększonego zapotrzebowania) żelaza, magnezu i wapnia. To doskonały wybór zwłaszcza dla dzieci, kobiet w ciąży i osób osłabionych chorobą. Rzeżucha to świetny sposób na to, by wzmocnić swój organizm (np. w okresie jesienno-zimowym lub w sytuacji, w której dopada cię wiosenne przesilenie), a także, by go oczyścić.
Nasionka rzeżuchy kupisz w każdym sklepie ogrodniczym, a nawet w hipermarkecie. Warto sięgać po tę niezwykłą roślinę.