Rzeżucha – źródło witamin i mikroelementów
- 230 Views
- Redaktor femelo.pl
- 21 czerwca 2019
- Informacje o witaminach i ich właściwościach dla sportowców
Jeśli interesuje cię zdrowe odżywianie, rzeżucha na pewno nie jest ci rośliną obcą. To doskonały, smaczny, a przede wszystkim zdrowy dodatek do kanapek, sałatek oraz innych potraw. Zwykle kupujemy ją w formie nasionek, które bardzo prosto można zasiać w domowych warunkach, nawet bez użycia ziemi – wystarczy pojemnik wyłożony zmoczoną watą lub ligniną. A dlaczego warto wprowadzać rzeżuchę do swojego menu?
Rzeżucha to bardzo cenne źródło wielu witamin oraz potrzebnych nam mikroelementów. Znajdziemy w niej bogate złoża witaminy C, A, B, PP oraz K. Zaleca się jej przyjmowanie w przypadku niedoboru (lub zwiększonego zapotrzebowania) żelaza, magnezu i wapnia. To doskonały wybór zwłaszcza dla dzieci, kobiet w ciąży i osób osłabionych chorobą. Rzeżucha to świetny sposób na to, by wzmocnić swój organizm (np. w okresie jesienno-zimowym lub w sytuacji, w której dopada cię wiosenne przesilenie), a także, by go oczyścić.
Nasionka rzeżuchy kupisz w każdym sklepie ogrodniczym, a nawet w hipermarkecie. Warto sięgać po tę niezwykłą roślinę.

- 21 lutego 2021
Witaminy w jak ważne w diecie
- 10 stycznia 2021
Czy kreatyna dobra jest na redukcję?
- 9 października 2020
Program treningowy na masę
- 6 sierpnia 2020
Witaminy w jak ważne w diecie
Czy kreatyna dobra jest na redukcję?
Program treningowy na masę
Cardio trening który wybrać ?
Trening split na siłownię
Całościowy trening ciała sposoby
Jaki jest najlepszy trening ?
Zdrowe słodycze z bliskiego Wschodu