Warzywa powinny stanowić składnik naszej codziennej diety– to najlepsze źródło witamin, mikroelementów, soli mineralnych – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa mogą być dodatkiem do dań głównych, ale i zdrową przekąską, która zastąpi nam niezdrowe i przetworzone produkty dostępne w pubach czy kawiarniach. Warzywa warto spożywać na surowo – bez wcześniejszej obróbki termicznej. W czasie gotowania bowiem są niwelowane wszystkie cenne właściwości tych produktów, a witaminy są utleniane. W Polsce posiadamy dostęp do wielu interesujących i smacznych warzyw. Wśród nich warto wymienić rośliny strączkowe, takie jak bób, fasolka, ciecierzyca. Są one bogate w naturalne, roślinne białko, doskonale uzupełniają dietę. Rośnie popularność zapomnianych nieco warzyw, takich jak np. szczaw czy jarmuż. Podczas sezonu letniego warto zaprawiać warzywa do słoików – to doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Warzywa warto kupować w sklepach warzywnych oraz na straganach. Unikajmy warzyw z supermarketów.