Wiele osób sądzi, że zażywanie dużych ilości witaminy C (kwas askorbinowy) jest skutecznym sposobem na przeziębienie, ale niestety nie jest to prawdziwe stwierdzenie dla większości naszego społeczeństwa gdyż dla przeciętnego człowieka uzupełnienia tej witaminy podczas choroby zmniejsza długość jej trwania o zaledwie 14% dla dzieci i 8% dla dorosłych. Jednak sprawa ta ma się znacznie inaczej w przypadku osób intensywnie uprawiających sport w zimnym otoczeniu gdyż w takim wypadku współczynnik zachorowań na przeziębienie spada aż o 50%. Niemniej jednak każda osoba powinna zadbać o odpowiedni poziom tejże witaminy w organizmie gdyż jej niedobór może powodować poważne problemy zdrowotne takie jak uszkodzenia naczyń krwionośnych, złe gojenie się ran, zmiany w zębach, bolesność stawów i mięśni, osłabienie, utrata apetytu, obniżenie wydolności fizycznej, a nawet depresje. Najbardziej bogate w witaminę C powszechnie dostępne produkty to owoce róży, zielona papryczka chili, nać pietruszki, czarna porzeczka i papryka.