Uprawiając sport, narażeni jesteśmy nie tylko na odwodnienie organizmu, ale także na utratę cennych witamin i minerałów. Dlatego warto zadbać o ich odpowiedni poziom. Niestety najczęściej sportowcy sięgają wtedy po napoje izotoniczne, w których mnóstwo jest cukru oraz konserwantów. Zamiast tego powinniśmy sięgnąć po owoce, takie jak daktyle i banany. Pierwsze z nich bogate są w liczne witaminy, wśród których najwięcej jest B3, związki mineralne – najwięcej potasu, a także przeciwutleniacze i salicylany. Banan natomiast ma największą ilość potasu, witaminy C i błonnika. Obydwa rodzaje owoców szybko zaspokoją nasz głód oraz uzupełnią niedobory witamin i minerałów. Do tego warto pić wysoko zmineralizowane wody, które dostarczą nam magnezu, żelaza czy wapnia. Nasze treningi wspomagajmy białkiem, który znajdziemy w jajkach, chudym mięsie drobiowym i jogurtach. Wspomogą nas również warzywa zielone, takie jak awokado czy szpinak, które są bardzo sycące. Warto wprowadzić do diety także pełnoziarniste pieczywo oraz płatki owsiane.