W okresie jesienno-zimowym wzrasta zapotrzebowanie organizmu na niektóre witaminy i składniki mineralne. Jeżeli chcemy ustrzec się przed infekcjami musimy zadbać o odpowiednią ilość witaminy C. Stąd w jesienno-zimowym jadłospisie nie może zabraknąć owoców i warzyw. Dobrym źródłem witaminy C jest natka pietruszki, owoce cytrusowe, suszone owoce dzikiej róży, papryka.
Odporność organizmu zależy w dużej mierze od obecności w nim cynku. Cynk znajdziemy w kiełkach pszenicy, sezamie, gorzkiej czekoladzie, pestkach dyni.
Przed infekcjami chroni także witamina D. Jeśli latem zbyt mało czasu spędziliśmy na słońcu musimy ją uzupełnić poprzez właściwą dietę. Dlatego na talerzach powinny znaleźć się tłuste ryby morskie, mleko i masło.
W okresie jesienno-zimowym należy zadbać także o odpowiednie dawki wapnia. Znajdziemy go w mleku i jego przetworach, przede wszystkim w jogurcie, w migdałach i rybach z puszki. Tak urozmaicona dieta powinna ustrzec nas przed infekcjami, gdyż zapewni niezbędne witaminy i minerały.