Witaminy i minerały podnoszące odporność organizmu
- 484 Views
- Redaktor femelo.pl
- 24 kwietnia 2019
- Informacje o witaminach i ich właściwościach dla sportowców
W okresie jesienno-zimowym wzrasta zapotrzebowanie organizmu na niektóre witaminy i składniki mineralne. Jeżeli chcemy ustrzec się przed infekcjami musimy zadbać o odpowiednią ilość witaminy C. Stąd w jesienno-zimowym jadłospisie nie może zabraknąć owoców i warzyw. Dobrym źródłem witaminy C jest natka pietruszki, owoce cytrusowe, suszone owoce dzikiej róży, papryka.
Odporność organizmu zależy w dużej mierze od obecności w nim cynku. Cynk znajdziemy w kiełkach pszenicy, sezamie, gorzkiej czekoladzie, pestkach dyni.
Przed infekcjami chroni także witamina D. Jeśli latem zbyt mało czasu spędziliśmy na słońcu musimy ją uzupełnić poprzez właściwą dietę. Dlatego na talerzach powinny znaleźć się tłuste ryby morskie, mleko i masło.
W okresie jesienno-zimowym należy zadbać także o odpowiednie dawki wapnia. Znajdziemy go w mleku i jego przetworach, przede wszystkim w jogurcie, w migdałach i rybach z puszki. Tak urozmaicona dieta powinna ustrzec nas przed infekcjami, gdyż zapewni niezbędne witaminy i minerały.

- 23 kwietnia 2022
Jakie zadania pełni witamina D
- 16 marca 2022
Soki źródłem witamin
- 2 lutego 2022
Świeże soki – bomba witamin i zdrowia
- 15 stycznia 2022
Jakie zadania pełni witamina D
Soki źródłem witamin
Świeże soki – bomba witamin i zdrowia
Witamina A i E
Koktajle- prawdziwa bomba witamin
Pyszne koktajle witaminowe
Witaminy – czy ważne?
Witaminy niezbędne dla kobiecego organizmu