Nie ma nic lepszego dla naszego organizmu niż witaminy pochodzące z samego ich źródła, a więc warzyw i owoców. O ile gotowane warzywa tracą na wartości, a pozbawiając ich skórki – pozbawiamy jednocześnie ważnych składników, o tyle soki wyciskane z warzyw w całości są bombą ważnych dla życia i zdrowia mikroelementów.
Soki na lato to przede wszystkim soki z warzyw zawierających dużo potasu, sodu, magnezu – pierwiastków uciekających z naszego ciała poprzez pot i ciepło. Przebywając na zewnątrz podczas upału nasza skóra również potrzebuje wsparcia – na jej wygląd doskonale wpływają witaminy C, A i E, dostępne w truskawkach, czereśniach, czy malinach.
Soki mogą stanowić również silne wsparcie podczas zimowych chłodów i infekcji. Tutaj najlepszym rozwiązaniem wydaje się być koktajl z pietruszki i cytrusów. Takiej ilości witaminy C nie znajdziemy w żadnym z suplementów. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w źródło antyoksydantów i antydepresantów – buraki, imbir, marchew, dynię.
Pijmy soki nie przefiltrowane i gęste – zawierają bardzo dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na układ trawienia i cały metabolizm.